Dat ik een kilo! bevroren bessen mee naar huis kreeg, en ze natuurlijk half ontdooid waren bij thuiskomst, vroeg om een oplossing om mijn sneue éénpersonigheid niet verder te laten zakken, en creatief met bessen te worden. En snel!
Zo gebeurde het, dat ik opeens ene cake stond te bakkerellen, en het lukte ook nog. Zeer wonderbaarlijk, en ik was niet eens paars of donkerrood gekleurd geworden. Buitengewoon knap vond ik dat, al zeg ik het zelf. En de smaak is buitenaards goed! Vooral ook, omdat in het originele recept (bron?bron?bron ben ik vergeten) werd gewaarschuwd dat je geen ontdooide bessen moest gebruiken. De grap: het maakte helemaal niets uit, en ik vermoed dat je ook gewoon verse of ontdooide kunt gebruiken, waarschijnlijk worden ze in een uur op deze temperatuur allemaal moesachtig. En misschien ook niet, maar een beetje experiment moet de ware keukenprinse niet schuwen - zonder experiment aten we nog steeds alleen maar gras, of iedere dag soepstengels.
Als je geen rijpe banaan en vanillesuiker in huis hebt, kan het ook prima. Doe er dan wat meer suiker door, naar keuze. Ik denk zo'n 50 gram, of meer als je van veel zoet houdt.
Serveer de cake met bijvoorbeeld plantaardige, vanille, sojavla (die van Alpro is erg lekker en past er perfect bij). Of met ijs (kan ook in plantaardige versie, de vegan ijs van Hertog is er vast ook erg lekker bij). Of slagroom. Of, als je nog heel veel bessen over hebt, zou je een bessencreme kunnen maken, of bessenroom. Misschien kun je de cake doormidden jassen, en de onderste helft bestrijken daarmede; ik zat ook te denken aan de pistachecreme die je bij AH kunt kopen - ik denk dat die ook erg lekker erbij zou smaken. Maar dat moet nog geprobeerd worden hier. Mmeteen dacht ik weer aan mijn petitfoursdroom - dat ik de rest van mijn leven de perfecte petitfours zou maken en iedereen zou ze willen eten - Heel Hannah bakt, zoiets en dat iedereen gelukkig zou zijn en nooit meer oorlog, alleen nog maar petitfoursvrede!
Okee, ik dwaal af: eerst deze Buitenaardse blauwebessencake!
Ingrediënten:
225 g zachte plantaardige boter (ik gebruikte Violife)
125 g suiker
1 rijpe banaan / 1 tl citroenrasp / 1 eetl citroensap
zakje vanillesuiker
275 g bloem naar keuze (kan ook glutenvrije, ik gebruikte een mix van restjes
boekweitmeel, amandelmeel en volkorenmeel)
4 eieren op kamertemperatuur
400 gram ontdooide blauwe bessen (kan ook met verse, en ook met bevroren)
zakje bakpoeder (16 gram)
vleugje zout
Hoe te:
Zet de oven op 160 °C.
Doe bakpapier in de springvorm of cakevorm, beboter de zijkanten.
Prak alvast de banaan met de citroenrasp en -sap, goed mengen.
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker tot romig (met mixer).
Voeg één voor één de eieren toe, en mix tussendoor.
Doe het banaanmengsel er dan door, goed doormixen.
Doe dan in een andere kom alle bloem met de bakpoeder en zout, goed mengen.
Voeg dit meelmengsel beetje bij beetje bij de natte mix, terwijl je blijft mixen tot een glad
beslag.
Voeg dan de blauwe bessen toe, roer ze er rustig door. Als je de bessen meer verdeelt
over de cake wilt, schud er dan eerst een klein beetje bloem doorheen. Ik heb dat niet
gedaan, zodat de bessen meer naar beneden zakken in het deeg, je krijgt dan een
lekkere bessige bodem, met hier en daar een besje in de bovenlaag.
Doe het in de bakvorm en strijk het glad.
60 minuten in de oven.
Check om de 10 minuten of het niet te hard gaat: als de bovenkant te bruin wordt, doe er
dan een vel aluminiumfolie over, en zet de oven ietsje zachter.
De cake is klaar als je er met een fonduevorkje of een breinaald in steekt en die er droog
uitkomt.
Laat hem 5 minuutjes in de vorm afkoelen, daarna de vorm eraf en op rooster of bord
verder laten afkoelen (als je eraf kunt blijven).
Invriezen kan ook:
Laat dan de cake, of een deel ervan, volledig afkoelen.
Verpak het strak in huishoudfolie of alufolie, daarna in een diepvrieszak die je zoveel
mogelijk vacuum trekt. Schrijf de datum er op, het blijf in een -18°C diepvries(vak) 3
maanden goed.
Ontdooien doe je in de koelkast.
Metadata
DatumTijd: 2025 mei 20, 17:55 CET
LatestEdit: 2025 mei 20, 18:19 CET
Tags:
buitenaardse blauwebessencake
fruit
Categorieën:
Klotestadse recepten: gebak
© 1963-2150 hannah celsius